Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός 15562, Metropolitan General, γραφείο 1.20

Χειρουργική & Μαστολογία

Λίγα λόγια για τη Χειρουργική

Η Χειρουργική είναι κοινωνικό λειτούργημα. Δεν είναι μέθοδος πλουτισμού. Ο καλός χειρουργός πρέπει να βάζει πάντα τον εαυτό του ή το δικό του άνθρωπο στη θέση του ασθενούς και με τέτοιο γνώμονα να χειρουργεί. Πρέπει να ξέρει όχι μόνο πότε να χειρουργεί, αλλά και πότε όχι. Πρέπει να έχει άρτια θεωρητική γνώση, γρήγορη και ορθή κρίση, καλή φυσική κατάσταση, επιδεξιότητα, εφευρετικότητα, διαίσθηση, φαντασία, τόλμη, ψυχραιμία, υπομονή, ευγένεια, αγάπη για το συνάνθρωπο, αλλά και την τύχη να βρεθεί με καλούς δασκάλους. Για να χειρουργήσει σωστά, χρειάζεται επίσης, καλό αναισθησιολόγο, πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο και σωστά εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

«Η καλή Χειρουργική θέλει μεράκι και μαστοριά και θα έπρεπε να ανήκει κάπου στις καλές τέχνες, διαφέρει όμως απ` αυτές στο ότι τα έργα της, με εξαίρεση τις τομές του δέρματος, δεν τα βλέπει το φως του ήλιου» (Γ. Αυλάμης)


Τι είναι η Μαστολογία και ποιοι γιατροί πρέπει να την ασκούν;

Μαστολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την Παθολογία και τη Χειρουργική του μαστού, δηλαδή, με την τακτική κλινική εξέταση των μαστών (ψηλάφηση), με την εκτίμηση των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν οι μαστοί, με την ερμηνεία των διαγνωστικών εξετάσεων, με τη συντηρητική ή τη χειρουργική θεραπεία και με τη μετα-θεραπευτική παρακολούθηση και υποστήριξη των γυναικών.

Η Μαστολογία (ή Χειρουργική Μαστού) δεν αποτελεί ανεξάρτητη ιατρική ειδικότητα. Είναι μια εξειδικευμένη μετεκπαίδευση, που ακολουθεί τη βασική εκπαίδευση σε μια χειρουργική ειδικότητα, συνήθως Γενική Χειρουργική, Γυναικολογία ή Πλαστική Χειρουργική.

Άρα ο μαστός δεν είναι δουλειά ούτε των γενικών χειρουργών ούτε των μαιευτήρων γυναικολόγων.

Η Χειρουργική του Μαστού πρέπει να εκτελείται σήμερα μόνο από εξειδικευμένους χειρουργούς μαστού (ειδικούς μαστολόγους) γιατί ο μαστός είναι μια ολόκληρη επιστήμη που συνεχώς εξελίσσεται και απαιτεί τυποποιημένους αλγόριθμους αντιμετώπισης.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ομαδική δουλειά που απαιτεί αρμονική συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων: ακτινολόγων, χειρουργών μαστού, κυτταρολόγων, παθολογοανατόμων, ογκολόγων, ακτινοθεραπευτών, γενετιστών και ψυχολόγων ή ψυχιάτρων.

Μέρος από το βιβλίο «Ο μαστός και οι παθήσεις του» , ένας οδηγός για κάθε γυναίκα με ερωτήσεις και απαντήσεις. Εκδόσεις Λιβάνη 2006.