Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός 15562, Metropolitan General, γραφείο 1.20

Φλεγμονή μαστού - Μαστίτιδα

Τι είναι η φλεγμονή (μαστίτιδα) και το απόστημα του μαστού;

Φλεγμονή του μαστού ή μαστίτιδα είναι η μόλυνση μιας περιοχής του μαστού από μικρόβια. Πρόκειται για μια περιοχή που σκληραίνει, πονάει και κοκκινίζει προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε όλους. Ενίοτε μπορεί να μαζέψει πύον και να κάνει πυρετό, να γίνει δηλαδή απόστημα και τότε συνήθως θα χρειαστεί χειρουργική διάνοιξη. Ο γιατρός θα πρέπει να ξεχωρίσει τη φλεγμονή από το φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού, πράγμα συνήθως εύκολο. Σε αμφίβολες περιπτώσεις απαιτείται μαστογραφία, παρακέντηση για κυτταρολογική εξέταση και καλλιέργειες για την ύπαρξη μικροβίων.

Η μαστίτιδα συμβαίνει σε δύο καταστάσεις:

1. Στη φάση γαλουχίας, δηλαδή όταν μια γυναίκα θηλάζει. Τότε μαζεύεται γάλα σε μια περιοχή του μαστού, που δε μπορεί να διοχετευθεί προς τους πόρους και τη θηλή και έτσι παραμένει στάσιμο και επιμολύνεται εύκολα.

2. Σε φάση άσχετη με το θηλασμό, χωρίς σαφή αιτιολογία. Θεωρητικά πρόκειται για είσοδο μικροβίων από τη θηλή, που επιμολύνουν το εσωτερικό ενός γαλακτοφόρου πόρου, ιδιαίτερα όταν αυτός έχει πορεκτασία. Συμβαίνει σε γυναίκες κάθε ηλικίας.

Η μαστίτιδα χρειάζεται αντιβίωση. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίμονη και με γρήγορη εξέλιξη. Μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια αντιβίωση. Ενίοτε παρά τη συντηρητική αγωγή ο πυρετός επιμένει και η φλεγμονή μπορεί να εξελιχθεί σε απόστημα. Τότε θα χρειαστεί χειρουργική διάνοιξη και καθαρισμός για να λυθεί το πρόβλημα.

Η μαστίτιδα της γαλουχίας μπορεί να βοηθηθεί με μασάζ και προσπάθεια «αρμέγματος» του γάλακτος προς τη θηλή.

Η φλεγμονή σε κύστη του δέρματος του μαστού (σμηγματογόνος επιδερμική κύστη) που ο λαός μας ονομάζει «καλόγερο» δεν είναι μαστίτιδα, απλά τυχαία συμβαίνει στο δέρμα του μαστού.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Μέρος από το βιβλίο «Ο μαστός και οι παθήσεις του» , ένας οδηγός για κάθε γυναίκα με ερωτήσεις και απαντήσεις. Εκδόσεις Λιβάνη 2006.