Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός 15562, Metropolitan General, γραφείο 1.20

Ινοαδένωμα μαστού

Τι είναι το ινοαδένωμα μαστού και που οφείλεται; (Fibroadenoma)

Το ινοαδένωμα είναι το συχνότερο καλόηθες, συμπαγές ογκίδιο του μαστού. Είναι άγνωστης αιτιολογίας. Εμφανίζεται σε μικρές ηλικίες, από την εφηβεία, μέχρι 40 ετών περίπου. Ποικίλει σε μέγεθος, μεγαλώνοντας αργά από λίγα χιλιοστά και φθάνοντας μέχρι λίγα εκατοστά του μέτρου. Είναι συμπαγές αλλά σπάνια μπορεί να περιέχει και κυστικές περιοχές. Μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα, στον ένα ή και στους δύο μαστούς.

Μετά την εμμηνόπαυση συχνά εκφυλίζεται. Ένα κλασσικό ινοαδένωμα, στην κλινική εξέταση, έχει συνήθως σαφή όρια, είναι κινητό, ελαστικό και μαλακό. Δεν πονάει και δεν προκαλεί έκκριση υγρού από τη θηλή. Η διάγνωση πιθανολογείται με το υπερηχογράφημα, όπου συνήθως το ινοαδένωμα έχει χαρακτηριστική απεικόνιση και επιβεβαιώνεται με παρακέντηση και κυτταρολογική εξέταση ή καλύτερα με βιοψία core biopsy, διαδερμικά με χονδρή τέμνουσα βελόνα. Δεν εξελίσσεται σε καρκίνο.

Τα μικρά ινοαδενώματα δεν χρειάζονται αφαίρεση. Τα μεγάλα (άνω των δύο εκατοστών) πρέπει να παρακολουθούνται και αν μεγαλώνουν να αφαιρούνται, για το λόγο ότι κανείς, ούτε το υπερηχογράφημα, ούτε η μαστογραφία, ούτε η διαγνωστική παρακέντηση, δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν από τους φυλλοειδείς όγκους που μπορεί να κρύβουν  ή να εξελιχθούν σε κακοήθεια. Ειδική κατηγορία είναι τα νεανικα γιγάντια ινοαδενώματα.


Τι είναι το αποτιτανωμένο ινοαδένωμα μαστού; Πρέπει να αφαιρείται;

Πρόκειται για εναπόθεση αλάτων ασβεστίου πάνω σε ένα παλιό ινοαδένωμα. Συμβαίνει σε μερικές γυναίκες μεγάλης ηλικίας αλλά δε σημαίνει τίποτα περισσότερο από ένα απλό ινοαδένωμα Δεν κρύβει κακοήθεια και δεν απαιτεί χειρουργική εκτομή αν και η εικόνα του στη μαστογραφία είναι εντυπωσιακή με αποτέλεσμα οι ασθενείς να είναι συχνά πολύ ανήσυχες αν δεν τις καθησυχάσει κάποιος ειδικός γιατρός.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ


Ινοαδένωμα μαστού: 5 συχνές ερωτήσεις/απαντήσεις

Τι είναι το ινοαδένωμα μαστού;

Το ινοαδένωμα είναι το πιο συχνό καλόηθες ογκίδιο του μαστού στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, αρχίζοντας από την εφηβεία. Μπορεί να εμφανιστεί στον έναν ή και στους δύο μαστούς. Μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα. Είναι  συνήθως σφαιρικό ή οβάλ, με ομαλή επιφάνεια και ευκίνητο στην ψηλάφηση. Μπορεί όμως σπάνια να είναι και πολυλοβωτό με ανώμαλη επιφάνεια, σχετικά σκληρό και ακίνητο στην ψηλάφηση. Τότε δημιουργεί και διαγνωστικό πρόβλημα γιατί μιμείται κάποιο ύποπτο μόρφωμα χωρίς να είναι.

Ποιο είναι το μέγεθός του ινοδεώματος μαστού;

Ένα ινοαδένωμα μπορεί να φτάσει σε μέγεθος μέχρι τα 5 εκατοστά. Σπανίως διαγιγνώσκονται γιγαντιαία ινοαδενώματα που φτάνουν τα 15 εκατοστά. Μετά την εμμηνόπαυση μπορεί το ινοαδένωμα να οδηγηθεί σε ελάττωση μεγέθους ή κατά την εγκυμοσύνη σε αύξηση. Τις περισσότερες φορές όμως μένει αμετάβλητο.

Πως γίνεται η διάγνωσή του ινοδεώμτος μαστού;

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με την κλινική εξέταση από το μαστολόγο, με την αυτοεξέταση από την ίδια τη γυναίκα αλλά και με ένα προληπτικό τσεκ απ μαστού. Εξέταση εκλογής είναι το υπερηχογράφημα που μπορεί να ακίνδυνα να χρησιμοποιηθεί και σε νέα κορίτσια. Σε αμφίβολες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία ή διαδερμική βιοψία core biopsy για να επιβεβαιωθεί η φύση του μορφώματος.

Ποια είναι η ενδεικνυόμενη θεραπεία για το ινοαδένωμα μαστού;

Όταν πρωτοδιαγνωστεί ένα ινοαδένωμα, είναι απαραίτητη η επανεξέταση για τρία εξάμηνα με κλινική εξέταση και η μέτρησή του με υπερηχογράφημα. Αν δεν αλλάξει μέγεθος, σχήμα και υφή τότε η παρακολούθηση γίνεται πιο σπάνια. Το μικρό ινοαδένωμα που δεν μεγαλώνει ούτε αλλάζει χαρακτήρες, δεν χρειάζεται επέμβαση. Αν όμως το μέγεθός του συνεχώς αυξάνεται ξεπερνώντας τα  2 εκ. τότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αφαίρεση. Η επέμβαση γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία, ανάλογα με το μέγεθος και την εντόπιση. Πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε αργότερα, σχεδόν να μην φαίνεται η ουλή. Η ύπαρξη μικρών, ομαλού περιγράμματος και σταθερών σε μέγεθος, ινοαδενωμάτων δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για περιττές επεμβάσεις. Δεν χρειάζεται αφαίρεση ένα ινοαδένωμα που είναι σταθερό για χρόνια. Ο κύριος λόγος που πρέπει να αφαιρείται ένα ινοαδένωμα είναι όταν πρόκειται για ένα ογκίδιο άτυπο, πολυλοβωτό, ανομοιογενές που το βρίσκουμε για πρώτη φορά και μεγαλώνει σε μέγεθος, ακόμα κι αν η διαδερμική βιοψία του  δεν δείχνει κακοήθεια.

Πότε το ινοαδένωμα μαστού προκαλεί καρκίνο;

O κίνδυνος για την ανάπτυξη του καρκίνου που προέρχεται από ινοαδένωμα, είναι πρακτικά ανύπαρκτος. Αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να χαρακτηριστεί από λάθος ως ινοαδένωμα ένας κακοήθης όγκος ή να πρόκειται εξαρχής για το λεγόμενο φυλλοειδή όγκο, που μοιάζει πολύ με ινοαδένωμα. Ο φυλλοειδής όγκος όμως, μεγαλώνει γρήγορα φθάνοντας σε μεγάλα μεγέθη και μπορεί να εξαλλαγεί σε κακόηθες σάρκωμα. (βλ. φυλλοειδής όγκος https://fyssas.gr/fylloeidis-ogkos/)

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Μέρος από το βιβλίο «Ο μαστός και οι παθήσεις του» , ένας οδηγός για κάθε γυναίκα με ερωτήσεις και απαντήσεις. Εκδόσεις Λιβάνη 2006.