Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός 15562, Metropolitan General, γραφείο 1.20

Ακτινοθεραπεία μαστού

Μεταβείτε στην ενότητα

Ακτινοθεραπεία μαστού: Τι είναι

Είναι η προσπάθεια καταστροφής καρκινικών κυττάρων με τη βοήθεια ισχυρής ιονίζουσας ακτινοβολίας, που σήμερα παράγεται από ειδικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας τους γραμμικούς επιταχυντές ηλεκτρονίων, ενώ παλαιότερα παραγόταν από το ραδιενεργό κοβάλτιο. Εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, δεν είχε αποδειχθεί μέχρι σήμερα να παρατείνει την επιβίωση των ασθενών. Τελευταίες μελέτες όμως, έχουν δείξει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακτινοθεραπεία αμέσως μετά τη εγχείρηση και εφόσον γίνει με όλες τις νεώτερες τεχνικές προδιαγραφές, αυξάνει την επιβίωση των ασθενών σε στατιστικά σημαντικό επίπεδο. Το ραδιενεργό κοβάλτιο συνεχίζει να χρησιμοποιείται και σήμερα σε ορισμένα κέντρα, ιδιαίτερα στην ακτινοβολία των μεταστατικών εστιών.


Πότε χρησιμοποιείται στον καρκίνο του μαστού;

Χρησιμοποιείται σήμερα στις εξής περιπτώσεις:

  1. Όταν γίνεται μερική μαστεκτομή ή ογκεκτομή. Ακτινοβολείται ο μαστός που απομένει. Έτσι προλαμβάνονται πολλές τοπικές υποτροπές του καρκίνου που συμβαίνουν σε αρκετές γυναίκες με αυτό τον τύπο επεμβάσεως. Βασική προϋπόθεση για να αρχίσει η ακτινοθεραπεία, είναι να έχει ολοκληρωθεί η επούλωση της χειρουργημένης περιοχής.
  2. Όταν ο όγκος είναι ανεγχείρητος, 3ου σταδίου, πολύ μεγάλου μεγέθους, κολλημένος στο θωρακικό τοίχωμα, στο δέρμα ή φλεγμονώδης. Αποσκοπεί στη σμίκρυνση του όγκου (υποσταδιοποίηση) για την δυνατότητα να αφαιρεθεί αργότερα χειρουργικά.
  3. Για τον έλεγχο του πόνου όταν υπάρχουν μεταστάσεις στα οστά.
  4. Σε μεταστατικές εστίες του δέρματος, του μεσοθωρακίου, των λεμφαδένων του λαιμού, ή των μασχαλών.
  5. Μετά τη μαστεκτομή σε τοπικά προχωρημένη νόσο και με εκτεταμένη λεμφαδενική διασπορά στη μασχάλη.
Σύγχρονος γραμμικός επιταχυντής ηλεκτρονίων για την ακτινοθεραπεία κακοήθων όγκων.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Πώς γίνεται η ακτινοθεραπεία και ποιοι γιατροί την εφαρμόζουν;

Αρχικά γίνεται τρισδιάστατη μελέτη της περιοχής που θα ακτινοβοληθεί και επιλέγεται ο αριθμός των θέσεων (πεδίων) από τις οποίες θα γίνει η ακτινοβολία. Η ασθενής πρέπει πάντα να βρίσκεται ακριβώς στην ίδια θέση και στάση, κάτω από το μηχάνημα. Η θεραπεία αυτή δεν είναι καθόλου επώδυνη. Οι γιατροί που αποφασίζουν το θεραπευτικό σχήμα, τη δόση, τον αριθμό των πεδίων και εφαρμόζουν τις ακτινοβολίες, λέγονται ακτινοθεραπευτές. (Μην τους συγχέετε με τους ακτινολόγους) Είναι σημαντικό να επιλέξετε νοσοκομείο με ακτινοθεραπευτικό τμήμα προηγμένης τεχνολογίας, με γραμμικούς επιταχυντές και όχι ραδιενεργό κοβάλτιο, αλλά και καλό γιατρό-ακτινοθεραπευτή.


Πόσο διαρκεί συνήθως η ακτινοθεραπεία;

Το πιο συνηθισμένο σχήμα είναι λίγα λεπτά της ώρας κάθε μέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα, για 4 έως 6 εβδομάδες.


Ποιες είναι οι παρενέργειες της ακτινοθεραπείας;

Η δόση ιονιζουσών ακτίνων που μπορεί κανείς να δεχθεί χωρίς να πάθει βλάβες, είναι περιορισμένη, έχει μετρηθεί κατά μέσο όρο, αλλά ποικίλει από τον έναν άνθρωπο στον άλλο. Στη διάρκεια της ζωής του κάθε άνθρωπος, σαν να κρύβει μέσα του ένα δοσομετρητή, «αθροίζει» την ακτινοβολία που έχει δεχθεί, από ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες, αγγειογραφίες, αλλά και ακτινοθεραπείες. Υπέρβαση του ορίου μέγιστης δόσεως του, μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον.

Οι ιονίζουσες ακτίνες που χρησιμοποιούνται, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν 100%, ώστε η δράση τους να περιορισθεί μόνο στον κακοήθη όγκο. Ακτινοβολούνται λοιπόν και υγιείς ιστοί που βρίσκονται κοντά στην περιοχή του στόχου. Όταν ο όγκος βρίσκεται στο μαστό, οι ακτίνες μπορεί να βλάψουν τους πνεύμονες, το δέρμα τον οισοφάγο ή την καρδιά. Με την επαναστατική τεχνολογική εξέλιξη των σημερινών μηχανημάτων, οι κίνδυνοι αυτοί ελαττώνονται σημαντικά αλλά δεν μηδενίζονται. Ο ερεθισμός του δέρματος το οποίο διαπερνούν οι ακτίνες, είναι συχνός, κρατάει λίγο καιρό και μετά περνάει (μετακτινική δερματίτιδα). Ειδικές αλοιφές προστατεύουν το δέρμα και το βοηθούν να αναρρώσει.

‘Ενα αίσθημα κούρασης και μια αναιμία είναι αναμενόμενα αλλά και προσωρινά συμπτώματα που γρήγορα ξεχνιούνται.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Εκπέμπει ραδιενέργεια μια γυναίκα που υπεβλήθη σε ακτινοθεραπεία;

Όχι. Είναι εντελώς λανθασμένη αυτή η αντίληψη. Η ασθενής, μόνο δέχεται ακτινοβολία για όση ώρα βρίσκεται κάτω από το μηχάνημα, αλλά δεν μεταφέρει μέσα της κάποια ουσία που να εκπέμπει ακτινοβολία και μετά. Μην συγχέετε την ακτινοθεραπεία με το σπινθηρογράφημα όπου η ασθενής εκπέμπει ελαφρά γιατί της έχει γίνει ένεση με ραδιενεργό φάρμακο.


Μέρος από το βιβλίο «Ο μαστός και οι παθήσεις του» , ένας οδηγός για κάθε γυναίκα με ερωτήσεις και απαντήσεις. Εκδόσεις Λιβάνη 2006.