Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός 15562, Metropolitan General, γραφείο 1.20

Λήψη ιστορικού

Τι είναι και τι περιλαμβάνει το ιστορικό του μαστού;

Πριν ο Ειδικός Μαστολόγος (Χειρουργός μαστού) εξετάσει την ασθενή του, πρέπει πάντα να της εκμαιεύσει ένα πλήρες ιστορικό, έτσι ώστε όταν αρχίσει την εξέταση, να έχει ήδη στο μυαλό του τις πιθανότερες διαγνώσεις. Το ιστορικό του μαστού είναι ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο που όλες του οι ερωτήσεις έχουν τη σημασία τους και τον υποβοηθητικό τους ρόλο στη διάγνωση. Περιλαμβάνει ερωτήσεις που αφορούν το ατομικό, το μαιευτικό και το οικογενειακό ιστορικό, τη λήψη ορμονών ή φαρμάκων, τη διενέργεια εξετάσεων, επεμβάσεων, βιοψιών ή παρακεντήσεων, καθώς και τον τρόπο έναρξης και τη διάρκεια του κύριου συμπτώματος που οδήγησε τη γυναίκα στο γιατρό. Ακόμα και όταν η γυναίκα έρχεται στο γιατρό για προληπτική εξέταση, πρέπει πάλι να γίνονται όλες οι ερωτήσεις. Στη συνέχεια ο γιατρός εξετάζει την ασθενή και συμπληρώνει τα ευρήματα της εξετάσεως στο ιστορικό, μαζί με ότι οδηγίες ή φάρμακα έδωσε. Οι απαντήσεις πρέπει να φυλάσσονται σε αρχείο σαν ατομικός φάκελος της ασθενούς.

Έτσι σε κάθε νέα εξέταση, ο Μαστολόγος, αφού ρίξει μία γρήγορη ματιά στο ιστορικό και κάνει τις βασικές ερωτήσεις που αφορούν το νέο κύριο σύμπτωμα, προχωρεί στη νέα εξέταση και ενημερώνει ξανά το φάκελο της ασθενούς ως προς τα νέα ευρήματα. Αν χρειάζεται να παραπέμψει τη γυναίκα σε άλλους γιατρούς για εξετάσεις ή θεραπείες, καλό είναι ένα πλήρες αντίγραφο του ιστορικού της να τη συνοδεύει.

Βοηθάει πολύ τον επόμενο γιατρό αλλά και την ίδια την ασθενή, να αποφύγουν την άσκοπη απώλεια χρόνου επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ερωτήσεις από την αρχή. Όλα αυτά προφανώς διευκολύνονται πολύ με την αρχειοθέτηση των ασθενών με τη βοήθεια κομπιούτερ, οπότε το ιστορικό μπορεί να ανακληθεί ή να εκτυπωθεί εύκολα και γρήγορα. Καλό είναι λοιπόν μια γυναίκα, να βρίσκει ένα Ειδικό Μαστολόγο της εμπιστοσύνης της, που θα έχει το φάκελο του ιστορικού της, να τον επισκέπτεται μια φορά το χρόνο και να μην αλλάζει συνεχώς γιατρό.

Ένα ατομικό φύλλο εξετάσεως μαστών με το πλήρες αρχικό ερωτηματολόγιο ιστορικού των μαστών. Διαφέρει σημαντικά από το φύλλο εξετάσεως σε περίπτωση παρακολούθησης ασθενούς με καρκίνο του μαστού, όπου αναγράφονται και λεπτομέρειες για το στάδιο της νόσου, τη θεραπεία που ακολουθήσαμε, την ιστολογική εξέταση κλπ.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Μέρος από το βιβλίο «Ο μαστός και οι παθήσεις του» , ένας οδηγός για κάθε γυναίκα με ερωτήσεις και απαντήσεις. Εκδόσεις Λιβάνη 2006.