Ψηλαφητό ογκίδιο στο μαστό. Τι μπορεί να είναι;
Ογκίδιο μαστού. Πολύπλοκο θέμα για να αναλυθεί σε λίγες γραμμές. Αν είστε σε ηλικία που ακόμα έχετε κανονική έμμηνο ρύση, περιμένετε λίγες μέρες μετά το τέλος της περιόδου, γιατί τότε ορισμένα ογκίδια του μαστού εξαφανίζονται. Όταν ψηλαφάτε κάτι στο μαστό σας το οποίο παραμένει και μετά την περίοδο, απαιτείται πάντα επίσκεψη στο μαστολόγο ενός οργανωμένου κέντρου μαστού. Αυτός θα σας εξετάσει και μπορεί να συστήσει απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα ή μαστογραφία) που θα καθορίσουν τη φύση του ογκιδίου και κυρίως αν είναι κυστικό ή συμπαγές. Το κυστικό (κύστη) περιέχει υγρό και είναι κατά κανόνα καλόηθες με ελάχιστες εξαιρέσεις. Το συμπαγές ίσως να χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Ο γιατρός θα συνεκτιμήσει την κλινική εντύπωση που αποκομίζει από την ψηλάφηση του ογκιδίου, με το προσωπικό και το οικογενειακό σας ιστορικό, την ηλικία σας και τις απεικονιστικές εξετάσεις σας..
Τα κυστικά ογκίδια (οι κύστεις) μικρού μεγέθους είναι πολύ συνηθισμένο εύρημα και δεν μας ανησυχούν. Οι κύστεις που είναι μεγαλύτερες από 1 εκ. παρακεντώνται, αδειάζονται και κατά κανόνα εξαφανίζονται. Σπάνια θα χρειαστεί επέμβαση και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.
Τα συμπαγή ογκίδια είναι αυτά στα οποία ανήκουν πολλές καλοήθεις παθήσεις αλλά και ο καρκίνος του μαστού. Στις γυναίκες κάτω των 30 ετών τα συμπαγή ογκίδια είναι συνήθως καλοήθη.
Στις μεγαλύτερες γυναίκες συνεκτιμάται η ψηλαφητική, η μαστογραφική και η υπερηχογραφική εικόνα. Τα κινητά ογκίδια με ομαλό περίγραμμα είναι συνήθως καλοήθη, υπάρχουν όμως και προκαρκινικές μορφές (in situ) με παρόμοια εικόνα. Τα ογκίδια με ανώμαλο περίγραμμα μπορεί να κρύβουν κακοήθεια. Το κέντρο μαστού που θα επισκεφθείτε πρέπει να έχει και τη δυνατότητα λήψης βιοψίας αυθημερόν.
Στο ακόλουθο σχήμα φαίνεται παραστατικά ο σωστός τρόπος σκέψης του κλινικού γιατρού (μαστολόγου) για την αντιμετώπιση κάθε ψηλαφητού ογκιδίου στο μαστό. Τα κόκκινα βέλη μπορεί να οδηγήσουν στο χειρουργείο. Τα πράσινα το γλιτώνουν.
Προγραμματίστε το ραντεβού σας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ
