Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός 15562, Metropolitan General, γραφείο 1.20

Θεραπεία καρκίνου του μαστού

Θεραπεία καρκίνου του μαστού

Για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού χρησιμοποιούνται σήμερα στην καθημερινή κλινική πράξη πέντε θεραπευτικές μέθοδοι, που έχουν περάσει τη δοκιμασία του χρόνου και έχουν αποδειχθεί ευεργετικές για τις ασθενείς: η Χειρουργική, η Χημειοθεραπεία, η Ακτινοθεραπεία, η Ορμονοθεραπεία και η στοχευμένη γονιδιακή θεραπεία  και ανοσοθεραπεία. Αυτές οι θεραπευτικές μέθοδοι μπορούν να εφαρμοστούν σε ποικίλους συνδυασμούς κι όχι μία μόνο σε κάθε ασθενή.

Η Χειρουργική θεραπεία είναι η πιο παλιά και εφαρμόζεται ήδη από την αρχαιότητα. Πολλά είδη επεμβάσεων έχουν δοκιμασθεί μέχρι σήμερα. Τα παλαιότερα χρόνια οι επεμβάσεις ήταν πιο ακραίες και ακρωτηριαστικές ενώ σήμερα τείνουμε σε πιο συντηρητικές επεμβάσεις. Κάνουμε πιο συχνά ογκεκτομή αντί για μαστεκτομή και βιοψία λίγων λεμφαδένων μασχάλης, αντί για αφαίρεση όλων των λεμφαδένων. Και παρά την ελάφρυνση των επεμβάσεων έχουμε και βελτίωση της επιβίωσης και λιγότερες τοπικές υποτροπές, χάρη βεβαίως και στις άλλες συμπληρωματικές θεραπευτικές μεθόδους όπου έχουν επιτευχθεί μεγάλα βήματα προόδου.

Η Χημειοθεραπεία ανακαλύπτει συνεχώς νέα σκευάσματα, πηγαίνοντας ένα βηματάκι πιο μπροστά την επιβίωση των ασθενών και ακολουθεί τη Χειρουργική, όπου αυτό είναι αναγκαίο. Σε κάποιες περιπτώσεις πολύ προχωρημένων καρκίνων η Χημειοθεραπεία αναλαμβάνει μόνη της να πολεμήσει τον καρκίνο ή προηγείται της Χειρουργικής με στόχο να μικρύνει τον όγκο για να μπορέσει να γίνει μετά η επέμβαση. Τα νέα φάρμακα προσπαθούν να προστατεύσουν τα υγιή κύτταρα και να βλάψουν κυρίως τα καρκινικά, όσο αυτό είναι δυνατόν βέβαια.

Η Ακτινοθεραπεία είναι επίσης ένας τομέας που κάνει συνεχώς μεγάλα τεχνολογικά  άλματα. Εμφανίζονται νέοι γραμμικοί επιταχυντές και ακριβέστερα κατευθυνόμενες δέσμες ακτίνων, έτσι ώστε να βλάψουν λιγότερο τα υγιή κύτταρα και να προστατεύουν καλύτερα την  καρδιά και τους πνεύμονες που βρίσκονται εκεί κοντά.

Η Ορμονοθεραπεία βασίζεται στην αρχή της καταπολέμησης των ορμονικά ενεργών όγκων  που αποτελούν το 70% των καρκίνων του μαστού.

Οι γονιδιακή θεραπεία και η στοχευμένη ανοσοθεραπεία αποτελούν σήμερα την αιχμή του δόρατος της έρευνας για τον καρκίνο του μαστού. Εκεί ξοδεύονται μεγάλα ποσά στην έρευνα της καταπολέμησης του καρκίνου πολεμώντας τον μέσα από τα ίδια του τα γονίδια. Και  συνεχώς αποφέρουν καρπούς.

Βρείτε τις πληροφορίες που αναζητάτε σχετικά με τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους:

Χειρουργική
Χημειοθεραπεία
Ορμονοθεραπεία
Ακτινοθεραπεία
Στοχευμένη γονιδιακή θεραπεία

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Μέρος από το βιβλίο «Ο μαστός και οι παθήσεις του» , ένας οδηγός για κάθε γυναίκα με ερωτήσεις και απαντήσεις. Εκδόσεις Λιβάνη 2006.