Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός 15562, Metropolitan General, γραφείο 1.20

Χρώμα & υφή δέρματος

Τι μπορεί να κρύβει η αλλαγή στο χρώμα του δέρματος ή της θηλής;

Οι μαστοί έχουν δέρμα και συνεπώς μπορούν να εμφανίσουν και όλες τις παθήσεις του δέρματος, χωρίς αυτό να σχετίζεται με καρκίνο του μαστού: Συχνότερα καλοήθεις παθήσεις, όπως σπίλους (ελιές), σμηγματογόνες κύστεις (μπιμπίκια), φλεγμονές (δερματίτιδες) αλλά και καρκινώματα του δέρματος (επιθηλίωμα, μελάνωμα).

Εντοπισμένη ερυθρότητα, πρήξιμο και πόνος, είναι συνήθως σημάδι καλοήθους φλεγμονής ή αποστήματος, ιδιαίτερα αν υπάρχει μια κεντρική περιοχή που βγάζει πύον ή που είναι έτοιμη να σπάσει.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ερυθρότητα σε μια μικρή περιοχή του μαστού, μπορεί να υποκρύπτει και ένα καρκίνο μαστού συνήθως λοβιακού τύπου. (Πρώτη εικόνα)

Οίδημα του δέρματος έτσι που να θυμίζει φλοιό πορτοκαλιού και εκτεταμένη ερυθρότητα μιας μεγάλης περιοχής του μαστού, μπορεί επίσης να σημαίνει την ύπαρξη του λεγόμενου φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού. Πρόκειται για επιθετική μορφή καρκίνου, ευτυχώς όχι πολύ συχνή (1- 5% των καρκίνων του μαστού). (Δεύτερη  και τρίτη εικόνα)

Αλλαγή στο χρώμα της θηλής συμβαίνει σε διάφορες καλοήθεις παθήσεις καθώς και στην κύηση. Αν όμως αφορά μόνο τον ένα μαστό, τότε μπορεί να υποκρύπτει κακοήθη νόσο (Paget). Μην παίρνετε εσείς την ευθύνη, σε καμία από τις προηγούμενες περιπτώσεις, επισκεφθείτε έναν καλό μαστολόγο.

Μέρος από το βιβλίο «Ο μαστός και οι παθήσεις του» , ένας οδηγός για κάθε γυναίκα με ερωτήσεις και απαντήσεις. Εκδόσεις Λιβάνη 2006.