Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός 15562, Metropolitan General, γραφείο 1.20

Προβλήματα θηλών. Εισολκή θηλής και δέρματος

Τι είναι η εισολκή της θηλής ή του δέρματος και τι μπορεί να κρύβει;

Εισολκή της θηλής σημαίνει να μην εξέχει από το μαστό η θηλή, όπως είναι το πιο συνηθισμένο, αλλά να είναι τραβηγμένη προς τα μέσα. Είναι συχνά ένα φυσιολογικό φαινόμενο, που αρχίζει από την εφηβεία, αλλά μπορεί να εμφανισθεί και αργότερα. Αφορά τις περισσότερες φορές και τους δύο μαστούς, χωρίς να αποκλείεται η μονόπλευρη εισολκή.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις εισολκής της μιας μόνο θηλής, που εμφανίζεται σε μεγάλη ηλικία και δεν προϋπήρχε. Τότε μπορεί να κρύβεται ένας όγκος πίσω από τη θηλή που να την τραβάει προς τα μέσα, προκαλώντας εισολκή της θηλής, μια ακόμα ένδειξη κακοήθειας. Γι αυτό χρειάζεται σχολαστική λήψη του ιστορικού από το γιατρό, ώστε να ξεκαθαριστεί αν η εισολκή της θηλής προϋπήρχε από νεαρή ηλικία ή εμφανίστηκε πρόσφατα. Στις περισσότερες περιπτώσεις εισολκής της θηλής που υποκρύπτεται καρκίνος, αυτός είναι συνήθως ψηλαφητός με την απλή κλινική εξέταση, πρόκειται δηλαδή για αρκετά προχωρημένο σύμπτωμα.

Πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν και καλοήθεις παθήσεις, η χρονιότητα των οποίων μπορεί να οδηγήσει τελικά σε είσολκή της θηλής (περιπορική μαστίτιδα).

Η εισολκή του δέρματος (λακουβίτσα) χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια επέμβαση, πιθανόν να είναι σημάδι κακοήθειας και μπορεί να εμφανισθεί σε κάθε περιοχή του μαστού. Συμβαίνει καθώς μεγαλώνει ένας κακοήθης όγκος που βρίσκεται κοντά στο δέρμα. Προκαλείται τότε ρίκνωση των ινών του Cooper, έλξη του υπερκειμένου δέρματος και σχηματισμός μιας μικρής λακουβίτσας. Μπορεί να πρόκειται για ήδη προχωρημένο σύμπτωμα και ο καρκίνος αυτός είναι συνήθως ψηλαφητός. Επισκεφθείτε πάντα το γιατρό σας.

Σε κάθε περίπτωση εισολκής της θηλής ή του δέρματος που δεν προϋπήρχε από χρόνια, απαιτείται καλή απεικονιστική εξέταση για να μην μας ξεφύγει κάποιος κρυμμένος όγκος. Μην κάνετε μόνες σας το γιατρό και μην αδιαφορήσετε επειδή η εισολκή ΔΕΝ  ΠΟΝΑΕΙ. Επισκεφθείτε πάντα το μαστολόγο σας.

Εισολκή θηλής από φλεγμονώδη καρκίνο μαστού

Τι είναι οι έκτοπες θηλές; Μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο;

Οι έκτοπες θηλές είναι απλά λάθη της φύσης που δεν έχουν καμία σχέση με τον καρκίνο. Λέγονται και υπεράριθμες θηλές ή επιπλέον θηλές. Υπάρχουν στο 2% περίπου των γυναικών αλλά και σε άνδρες. Βρίσκονται σε οποιοδήποτε σημείο μιας νοητής λοξής γραμμής που αρχίζει από τη μασχάλη, περνάει από τη θηλή του μαστού και φθάνει μέχρι και στο πλάγιο της κοιλιάς. Μπορεί να είναι μία ή περισσότερες. Μπορεί να βρίσκονται μόνο αριστερά, μόνο δεξιά ή και στις δύο μεριές. Σπανιότερα συνοδεύονται και από έκτοπο (υπεράριθμο) μαστό. Συνήθως οι ασθενείς νομίζουν ότι πρόκειται για κρεατοελιές (θηλώματα) Δεν τις πειράζουμε εκτός κι αν μια γυναίκα ζητήσει επέμβαση για αισθητικούς λόγους.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Πόσα είδη θηλών υπάρχουν;

Υπάρχουν διάφορα είδη θηλών. Άλλες είναι «κομμένες» στη μέση, άλλες στα τέσσερα, άλλες αντί να εξέχουν, μπαίνουν προς τα μέσα (εισολκή) και άλλες βρίσκονται υπεράριθμες και εκτός θέσεως (έκτοπες). Το πιο σημαντικό που θα πρέπει να σας ανησυχήσει για να επισκεφθείτε το μαστολόγο σας είναι ο χρόνος εμφάνισης του προβλήματος. Αν η θηλή σας ήταν φυσιολογική και ξαφνικά, τις τελευταίες μέρες ή μήνες, άλλαξε κάτι στο χρώμα ή στο σχήμα της ή μπήκε προς τα μέσα, τότε να δείτε το γιατρό. Αν η θηλή σας είναι τραβηγμένη μέσα εδώ και 20 χρόνια χωρίς αλλαγή, τότε μην ανησυχείτε. Ως προς τις έκτοπες (υπεράριθμες) θηλές μην ανησυχείτε. Δεν χρειάζονται αφαίρεση.


Μέρος από το βιβλίο «Ο μαστός και οι παθήσεις του» , ένας οδηγός για κάθε γυναίκα με ερωτήσεις και απαντήσεις. Εκδόσεις Λιβάνη 2006.