Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός 15562, Metropolitan General, γραφείο 1.20

Πόνος Στο Μαστό – Μαστοδυνία – Μαστοδυνία

Μεταβείτε στην ενότητα

Πόνος στο μαστό: Σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα καρκίνου;

Ο πόνος στο μαστό λέγεται μαστοδυνία ή μασταλγία. Χωρίζεται σε κυκλική όταν εμφανίζεται κάθε μήνα πριν την περίοδο και μη κυκλική, όταν δεν σχετίζεται καθόλου με την περίοδοΗ κυκλική μαστοδυνία, δηλαδή ο πόνος και στους δύο μαστούς από τη μέση του κύκλου και μετά, που περνάει όταν έρθει η επόμενη περίοδος, ακόμα κι αν είναι ιδιαίτερα έντονος σε κάποιες γυναίκες, είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Δεν υποδηλοί αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και μάλιστα ο πόνος συνήθως αποτρέπει τη διαγνωστική σκέψη από τη διάγνωση του καρκίνου.

Οι μαστοί επηρεάζονται έντονα κάθε μήνα από τις γυναικείες ορμόνες, πράγμα που προκαλεί συνήθως ένα ήπιο έως και ισχυρό πόνο πριν την περίοδο, την κυκλική μαστοδυνία. Ξέρουμε ότι τα όρια του πόνου είναι διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο. Άλλες γυναίκες έχουν μεγάλη ευαισθησία στον πόνο και πονούν εύκολα, άλλες πονούν λίγο και άλλες σχεδόν καθόλου. Το συνεχές «μαστίγωμα» των μαστών με οιστρογόνα, σε γυναίκες ιδιαίτερα ευαίσθητες στον πόνο, είναι που δημιουργεί τη μαστοδυνία.


Τι είναι η μαστοδυνία ή μασταλγία;

Είναι ο έντονος πόνος στο μαστό. Όπως είπαμε πριν, είναι φυσιολογικό ένα ήπιο ενόχλημα ή πόνος ιδιαίτερα πριν από την περίοδο. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν αυτός ο πόνος είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός. Τότε μιλάμε πλέον για μασταλγία ή μαστοδυνία. Ο πόνος μπορεί να είναι διάχυτος σε όλο τα μαστό ή εντοπισμένος σε μια περιοχή.

Συχνότερα εντοπίζεται στο άνω έξω τμήμα (ουρά), μπορεί όμως να πονάει και οποιοδήποτε άλλο σημείο του μαστού, καθώς επίσης και ο ένας μαστός περισσότερο από τον άλλο. Αν όμως ο πόνος εντοπίζεται μόνο σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή του ενός μαστού, χωρίς να αναφέρεται μάλιστα και ανάλογο ιστορικό στο παρελθόν, τότε είναι πιθανό να κρύβεται κάποια άλλη αιτία που προκαλεί τον πόνο (ινοκυστική μαστοπάθεια, κύστη, απόστημα ή, σπανιότερα και όγκος) και επιβάλλεται επίσκεψη στο Μαστολόγο.

Η μαστοδυνία μπορεί να είναι κυκλική, δηλαδή να εμφανίζεται λίγες μέρες πριν την έμμηνο ρύση και μετά να περνάει ή μη κυκλική, δηλαδή ο πόνος να είναι συνεχής και να μην σχετίζεται με την περίοδο. Η κυκλική δεν εμπνέει ανησυχία. Στη μη κυκλική μασταλγία όμως, χρειάζεται επίσκεψη στον ειδικό.

Πρέπει επίσης να διαχωρίσουμε τον πόνο στις νέες κοπέλες, που συνήθως δε μας ανησυχεί, από τον πόνο στις μεγάλες γυναίκες. Εκεί πρέπει να είμαστε πάντα πιο προσεκτικοί για να μη μας διαφύγει ένας όγκος που πονάει, πράγμα ευτυχώς σπάνιο.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Γιατί οι μαστοί πονούν πριν την περίοδο;

Πόνος στο μαστό, μασταλγία ή μαστοδυνία. Συχνό σύμπτωμα όλων των γυναικών. Θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε πότε είναι ανησυχητικός.

Ο μηνιαίος ορμονικός κύκλος της γυναίκας, εκτός από τη μήτρα επηρεάζει και τους μαστούς που έχουν και αυτοί, κατά κάποιο τρόπο τη δική τους περίοδο. Όχι βέβαια με την έννοια της εμμήνου ρύσεως, αλλά με την έννοια της περιοδικότητας ενός επώδυνου φουσκώματος, που μπορεί να ποικίλει, από ήπια ενόχληση στους μαστούς λίγες μέρες πριν την περίοδο, μέχρι έντονο συνεχή πόνο.

Καθώς οι γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, προκαλούν υπερτροφία της μήτρας κατά το δεύτερο μισό του κύκλου με σκοπό την εμφύτευση του εμβρύου σε περίπτωση γονιμοποίησης, έτσι προκαλούν και υπερτροφία των μαστών με σκοπό την παραγωγή του γάλακτος που θα θρέψει το μωρό. Αν δεν επέλθει γονιμοποίηση, το υπερτροφικό ενδομήτριο αποβάλλεται σαν αίμα της περιόδου και οι μαστοί ηρεμούν πάλι για να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία τον επόμενο μήνα.


Πονάει ο καρκίνος του μαστού ή όχι;

Δυστυχώς δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη, από τη διαδεδομένη αντίληψη ότι ο καρκίνος του μαστού πονάει και άρα μόνο όταν υπάρχει πόνος στο μαστό πάμε στο γιατρό, γιατί μόνο τότε μπορεί να έχουμε κάτι. Η αλήθεια είναι ότι πόνος στο μαστό συνήθως δεν σημαίνει καρκίνο. Μόνο το 2% των γυναικών που πάνε στο γιατρό παραπονούμενες για πόνο στο μαστό θα έχουν τελικά καρκίνο και μόνο το 10% των γυναικών με διαγνωσμένο καρκίνο του μαστού, αναφέρουν εκ των υστέρων όμως, ότι ο όγκος τις πονούσε λίγο.

Ο πόνος αυτός, όταν υπάρχει, δεν είναι ισχυρός, δεν είναι κυκλικός, δηλαδή δεν σχετίζεται με την έμμηνο ρύση και εντοπίζεται στην περιοχή του όγκου. Είναι μάλλον ένα συνεχές ενόχλημα, ένα αίσθημα βάρους. Είναι όμως σωστό όλες οι γυναίκες που παραπονούνται για πόνο στο μαστό, να επισκέπτονται το μαστολόγο πριν καθησυχαστούν μόνες τους.

Άρα το 90% των καρκίνων του μαστού δεν προκαλούν το παραμικρό ενόχλημα και μεγαλώνουν ύπουλα χωρίς κανένα σημάδι. Γι αυτό και πρέπει να εξετάζεστε μια φορά το χρόνο από το μαστολόγο σας, όσο καλά κι αν νοιώθετε το στήθος σας.


Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Πόνος στο μαστό: Υπάρχει θεραπεία;

Μπορεί η πάθηση να είναι συνήθως καλοήθης, μπορεί οι γιατροί να μην ανησυχούν ιδιαίτερα κάθε φορά που κάποια νέα κοπέλα τούς παραπονείται για πόνο στο στήθος, όμως μερικές φορές το πρόβλημα είναι αρκετά έντονο και χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Δυστυχώς, δεν είναι ακόμα γνωστή η ακριβής αιτία του πόνου. Η κυκλική μασταλγία που είναι και η πιο συχνή, μπορεί πιο εύκολα να αντιμετωπισθεί από τη μη κυκλική. Πολλά σκευάσματα έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί και βέβαια αυτό σημαίνει ότι κανένα δεν είναι 100% αποτελεσματικό, ώστε να εκτοπίσει τα υπόλοιπα.

Κατ’ αρχήν τα κοινά παυσίπονα- αντιφλεγμονώδη, που όμως μόνο πρόσκαιρα λύνουν το πρόβλημα, αφού θεραπεύουν τον πόνο και όχι την αιτία του. Επίσης το “λάδι του νυχτολούλουδου” (evening primrose oil) που χρησιμοποιείται πολύ από την αγγλική σχολή. Αυτό στην Ελλάδα, ανήκει μάλλον στα σκευάσματα υγιεινής διατροφής και όχι στα φάρμακα.

Είναι μία φυσιολογική ουσία (λινοελαϊκό οξύ) που αυξάνει τις προσταγλανδίνες του οργανισμού, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στη μασταλγία. Κυκλοφορεί σε κάψουλες των 500mg και η δόση του είναι μία έως δύο κάψουλες τη μέρα. Το μειονέκτημά του είναι ότι η θεραπεία πρέπει να διαρκέσει δύο περίπου μήνες για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και αυτό δεν γίνεται πάντα. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν έχει παρενέργειες αφού δεν είναι ακριβώς φάρμακο. Αποφύγετε τα ορμονικά σκευάσματα, που μπορεί να σας αναστατώσουν την περίοδο.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο μη σχετιζόμενος με την περίοδο πόνος στο μαστό, τόσο δυνατός που να χρειάζεται φάρμακο, είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο. Συνήθως οι γυναίκες, χωρίς να πονούν πολύ, ανησυχούν υπερβολικά, λόγω της ιδιαίτερης εντόπισης του πόνου στο σημαντικό όργανο που λέγεται μαστός, ακούν πολλά κάθε μέρα και απλά χρειάζονται κάποιον να τις καθησυχάσει.


Μπορεί να πονάει για άλλους λόγους ο μαστός;

Συχνά πηγαίνουν στο γιατρό γυναίκες παραπονούμενες για πόνο στο μαστό, χωρίς στην πραγματικότητα να πονάει ο ίδιος ο μαστός. Πρόκειται συνήθως για πόνο στις πλευρές ή στους θωρακικούς μύες, που βρίσκονται ακριβώς από κάτω από τους μαστούς. Μπορεί επίσης να υπάρχει αρθρίτιδα και πόνος, εκεί που αρθρώνονται οι πλευρές με το στέρνο. Αυτό λέγεται σύνδρομο Tietze και δε σχετίζεται με καρκίνο, δεν παύει όμως κάποιες φορές να πονάει έντονα, απαιτώντας αναλγητικά φάρμακα.

Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στους μαστούς. Συνήθως πρόκειται για αντιψυχωτικά (χλωροπρομαζίνη), καρδιολογικά (δακτυλίτιδα), διουρητικά (σπιρονολακτόνη), αναβολικά, κατάχρηση αλκοόλ με ηπατική βλάβη και άλλα.

Να μην ξεχνάμε επίσης και τον έρπητα ζωστήρα που καταλαμβάνει τον ένα μαστό και συνδυάζεται με εξάνθημα στο δέρμα..


Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Μέρος από το βιβλίο «Ο μαστός και οι παθήσεις του» , ένας οδηγός για κάθε γυναίκα με ερωτήσεις και απαντήσεις. Εκδόσεις Λιβάνη 2006.