Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός 15562, Metropolitan General, γραφείο 1.20

Συμπτώματα προχωρημένου καρκίνου μαστού

Ποια τα συμπτώματα προχωρημένου καρκίνου του μαστού;

Μερικές φορές, σπάνια ευτυχώς, ο καρκίνος διαγιγνώσκεται όταν είναι ήδη πολύ προχωρημένος ή από τις μεταστάσεις του. Συμπτώματα προχωρημένης νόσου είναι: Πληγή στο δέρμα του μαστού (εξέλκωση). Όγκος καθηλωμένος πάνω στο θώρακα. Φουσκωμένες φλέβες στο δέρμα του μαστού. Λεμφαδένες στη μασχάλη, σκληροί και ακίνητοι. Λεμφοίδημα άνω άκρου, δηλαδή μεγάλο πρήξιμο του χεριού. Οζίδια στο δέρμα του θώρακα, της κοιλιάς ή της πλάτης (δερματικές μεταστάσεις). Αυτόματα κατάγματα ή ισχυρός πόνος από μεταστάσεις στα οστά. Συμπτώματα από μεταστάσεις στο ήπαρ (π.χ. ίκτερος), στον εγκέφαλο (π.χ. ίλιγγος) ή στους πνεύμονες (π.χ. δύσπνοια).

Στις περιπτώσεις αυτές κάνουμε πρώτα μια βιοψία του μαστού (core bioppsy) με δύο στόχους: 1. Να επιβεβαιώσουμε τη διάγνωση και 2). Να δούμε τι θεραπεία μπορούμε να δώσουμε, ανάλογα με τα στοιχεία του συγκεκριμένου καρκίνου, έτσι ώστε να μικρύνει ο όγκος και να γίνει πιο εύκολα εξαιρέσιμος έστω και για παρηγορητική επέμβαση με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής με την πρόληψη της εκτεταμένης εξελκώσεως.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Μέρος από το βιβλίο «Ο μαστός και οι παθήσεις του» , ένας οδηγός για κάθε γυναίκα με ερωτήσεις και απαντήσεις. Εκδόσεις Λιβάνη 2006.