Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός 15562, Metropolitan General, γραφείο 1.20

Φυλλοειδής όγκος μαστού

Τι είναι ο φυλλοειδής όγκος; (Phylloides tumor)

Ο φυλλοειδής όγκος του μαστού είναι ένας σπάνιος όγκος. Μπορεί να είναι καλοήθης, ενδιάμεσος ή και κακοήθης. Εμφανίζεται σε μικρές ηλικίες, από 20 έως 40 ετών. Όπως και το ινοαδένωμα, αρχίζει από τα ινώδη κύτταρα του μαστού και άρα δεν επικοινωνεί με τους πόρους γι αυτό και δεν προκαλεί ρύση υγρού από τη θηλή. Μοιάζει πολύ με ινοαδένωμα και στην κλινική εξέταση και στο υπερηχογράφημα. Φθάνει όμως, αν δεν αφαιρεθεί, σε μεγέθη που δεν φθάνει ένα ινοαδένωμα, με εξαίρεση τα γιγάντια νεανικά ινοαδενώματα.
Μόνο η βιοψία και ο έλεγχος στο μικροσκόπιο θα ξεχωρίσουν αν ένα μεγάλο ινοαδένωμα είναι φυλλοειδής όγκος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συνιστάται η αφαίρεση των ευμεγέθων ινοαδενωμάτων (μεγαλυτέρων των δύο εκατοστών του μέτρου) εάν μεγαλώνουν γρήγορα. Η κακοήθης μορφή λέγεται φυλλοειδές κυστεοσάρκωμα, μεγαλώνει τοπικά, αλλά μπορεί να δώσει και μεταστάσεις.
Η χειρουργική αφαίρεση κακοήθους φυλλοειδούς όγκου πρέπει να περιλαμβάνει και υγιές τμήμα του μαστού γύρω από τον προϋπάρχοντα όγκο, ώστε να μην υπάρξει αργότερα επανεμφάνιση της νόσου (υποτροπή).

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Μέρος από το βιβλίο «Ο μαστός και οι παθήσεις του» , ένας οδηγός για κάθε γυναίκα με ερωτήσεις και απαντήσεις. Εκδόσεις Λιβάνη 2006.