Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός 15562, Metropolitan General, γραφείο 1.20

Αυτοεξέταση μαστού

Τι είναι η αυτοεξέταση; Μπορεί μία γυναίκα να εξετάζεται μόνη της;

Η αυτοεξέταση του μαστού δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά. Το ότι πολλές γυναίκες πιάνουν μόνες τους ένα όγκο στο μαστό, δεν σημαίνει ότι έμαθαν να αυτοεξετάζονται. Ένας έμπειρος μαστολόγος μάλλον θα το είχε πιάσει ακόμα  και δυο χρόνια νωρίτερα. Συνεπώς δεν βλάπτει να αυτοεξετάζεστε αλλά μην παραλείπετε τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο από τον ειδικό μαστολόγο.

Η αυτοεξέταση μπορεί να γίνεται κάθε μήνα και πάντα μετά το τέλος της περιόδου αλλά να είναι αφορμή για έκτακτο ραντεβού σε περίπτωση κάποιου ύποπτου ευρήματος και όχι αφορμή για αποφυγή του ραντεβού στο γιατρό, επειδή εσείς δεν πιάνετε τίποτα ύποπτο.

Σύμφωνα με τις στατιστικές το 90% των καρκίνων του μαστού στην Ελλάδα, ανακαλύπτονται πρώτα από τις ίδιες τις ασθενείς. Παρ όλα αυτά προσέξτε! Όσο κι αν αυτό που θα διαβάσετε σας φαίνεται περίεργο, είναι αλήθεια! Έχει βρεθεί ότι πολλές γυναίκες που αυτοεξετάζονται καθυστερούν μέχρι και δύο χρόνια να αναφέρουν στο γιατρό κάποιο εύρημα από το μαστό τους! Όταν κάτι το ψηλαφάς κάθε μήνα και μεγαλώνει αργά-αργά μαζί σου, δε συνειδητοποιείς ότι αυτό μπορεί να είναι κάτι κακό. Είναι όπως τα μικρά παιδιά. Όταν τα βλέπεις κάθε μέρα δεν το καταλαβαίνεις ότι μεγαλώνουν. Το σενάριο είναι συνήθως το εξής: Μία γυναίκα βρίσκει κάτι στο στήθος της που σαν μη ειδική δεν μπορεί να το αξιολογήσει με βεβαιότητα. Γι αυτό αρχίζει να το παρακολουθεί κάθε λίγες μέρες ή μήνες, τελικά το συνηθίζει και πείθει τον εαυτό της ότι “Να, αφού τόσους μήνες το πιάνω και δεν έπαθα τίποτα, άρα δεν είναι τίποτα κακό” ή ότι “Αυτό σίγουρα υπήρχε από παλιά αλλά εγώ δεν το είχα πιάσει πιο πριν”. Άλλο σενάριο είναι αυτό της “πολύ επιμελούς γυναίκας με τους οζώδεις μαστούς”. Αυτή επισκέπτεται το Μαστολόγο της τακτικά με οτιδήποτε της φαίνεται ύποπτο. Όμως κατά κανόνα πιάνει καλοήθη μορφώματα και τελικά κουράζεται, ή ντρέπεται, ή αισθάνεται χαζή που ταλαιπωρεί το γιατρό της άδικα. Έτσι πολλές φορές μπορεί να μην πάει στο γιατρό όταν αληθινά έχει καρκίνο.

Η Ευρωπαϊκή Μαστολογική Εταιρεία έχει διακόψει τα μαθήματα αυτοεξέτασης σε ομάδες γυναικών από το 1994. Αυτό έγινε γιατί οι περισσότερες γυναίκες καθυστερούσαν και να ψηλαφίσουν έναν καρκίνο μαστού και να τον αναφέρουν στο γιατρό γιατί δεν τις πονάει. Κι αφού «δεν πονάει δεν είναι τίποτα κακό». Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από αυτήν.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Μέρος από το βιβλίο «Ο μαστός και οι παθήσεις του» , ένας οδηγός για κάθε γυναίκα με ερωτήσεις και απαντήσεις. Εκδόσεις Λιβάνη 2006.