Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός 15562, Metropolitan General, γραφείο 1.20

Ινοκυστική μαστοπάθεια

Τι είναι η ινοκυστική μαστοπάθεια; (Fibrocystic disease)

Ο όρος ινοκυστική μαστοπάθεια τείνει να καταργηθεί σήμερα. Προτιμάμε καλύτερα τον όρο ινοκυστικοί μαστοί. Πρόκειται για πολύ συνηθισμένη καλοήθη κατάσταση, που εμφανίζουν οι μισές γυναίκες. Η έντονη μηνιαία ορμονική δραστηριότητα επηρεάζει και τους μαστούς που κάθε μήνα υπερτρέφονται ελαφρά και πονούν πριν την περίοδο για να ηρεμήσουν μετά. Ο μαστός περιέχει λίγα ή πολλά μικρά ογκίδια, που είναι περιοχές αυξημένων ινώσεων αλλά και μικρών ή μεγάλων κύστεων, εξ ου και η ονομασία ινοκυστική νόσος.

Μόνο οι πολύ ακραίες περιπτώσεις ινοκυστικής μαστοπάθειας αποτελούν πάθηση, απασχολούν τους γιατρούς και μπορεί να χρειασθούν θεραπεία. Μπορεί εύκολα ένας καρκίνος του μαστού να κρυφτεί μέσα σε έναν έντονα ινοκυστικό μαστό και έτσι να καθυστερήσει η διάγνωσή του. Συνεπώς, οι γυναίκες με έντονα ινοκυστικούς και πυκνούς μαστούς στη μαστογραφία, έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο αλλά και να υποβληθούν κάποτε σε χειρουργική βιοψία λόγω υποψίας καρκίνου. Έχουν επίσης και μειωμένη διαγνωστική ικανότητα της μαστογραφίας.

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο πόνος και τα ψηλαφητά ογκίδια. Ο πόνος είναι συνήθως πιο έντονος πριν την έμμηνο ρύση και εντοπίζεται συχνότερα στα άνω έξω τεταρτημόρια των μαστών. Τα ψηλαφητά ογκίδια δεν λείπουν και μπορεί να συνυπάρχει έκκριση υγρού από τις θηλές. Το υγρό των κύστεων πρέπει εντελώς τυπικά να εξετάζεται κυτταρολογικά για την πιθανότητα ανευρέσεως κακοήθων κυττάρων αν και ποτέ δεν βρίσκεται καρκίνος στο συνηθισμένο κίτρινο υγρό των κύστεων.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Μερικές συχνές ερωτήσεις/απαντήσεις σχετικά με την ινοκυστική μαστοπάθεια

Ινοκυστική μαστοπάθεια: Πως γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με τις κλασσικές μεθόδους μας. Ψηλάφηση, μαστογραφία, υπερηχογράφημα.

Ποια είναι τα αίτια της ινοκυστικής μαστοπάθειας;

Τα αίτια της ινοκυστικής μαστοπάθειας είναι αλληλένδετα με την γενετική κατασκευή του μαστού, δηλαδή πόσο πυκνός είναι εκ γενετής, αλλά και με τις μηνιαίες μεταβολές λόγω των γυναικείων ορμονών. Κάθε μαστός έχει ένα ποσοστό λίπους και ένα ποσοστό ινωδών στοιχείων. Όσο πιο ινώδης, τόσο πιο πυκνός και  ινοκυστικός είναι. Όσο πιο λιπώδης τόσο πιο αραιός και λιγότερο ινοκυστικός.

Ποια είναι η συμπτωματολογία της ινοκυστικής μαστοπάθειας;

Τα συμπτώματα είναι εμφανή λίγες μέρες πριν την έμμηνο ρύση, όπου:

  • Οι μαστοί εμφανίζουν ανά περιοχή σκληρή σύσταση
  • Διόγκωση των κύστεων και ένα μικρό αίσθημα καύσου
  • Ψηλαφητές κύστεις στο άνω έξω τεταρτημόριο των μαστών

Σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού;

Τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος η άποψη πως οι έντονα ινοκυστικοί μαστοί έχουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου.

Μέρος από το βιβλίο «Ο μαστός και οι παθήσεις του» , ένας οδηγός για κάθε γυναίκα με ερωτήσεις και απαντήσεις. Εκδόσεις Λιβάνη 2006.