Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός 15562, Metropolitan General, γραφείο 1.20

Λιπονέκρωση

Τι είναι η λιπονέκρωση ή νέκρωση λίπους; (Fat necrosis)

Η λιπονέκρωση είναι καλοήθης πάθηση, που προκαλείται μετά από τραυματισμό του μαστού (χτύπημα, τροχαίο ατύχημα, χειρουργική επέμβαση κλπ). Συνήθως πρόκειται για σκληρό ψηλαφητό ογκίδιο που στην ψηλάφηση μοιάζει με καρκίνο, είναι όμως ελαφρά επώδυνο, ενώ ο καρκίνος δεν πονάει. Μπορεί να υπάρχει εισολκή της θηλής, δηλαδή να τραβιέται η θηλή προς τα μέσα ή και ρύση υγρού από τη θηλή, συμπτώματα που και τα δύο οδηγούν τη σκέψη μας στον καρκίνο.

Όμως στη μαστογραφία συνήθως φαίνονται χαρακτηριστικές αδρές (μεγάλες) αποτιτανώσεις και ύπαρξη στρογγυλών ασβεστοποιμένων κύστεων (λιποκύστεις) που διαφέρουν εντελώς από τον καρκίνο. Επίσης κατά τη λήψη καλού ιστορικού, η γυναίκα θα μας αναφέρει ότι κάποτε υπεβλήθη σε επέμβαση στη συγκεκριμένη περιοχή ή υπέστη κάποιο τραυματισμό του μαστού. Τότε μπορούμε να την καθησυχάσουμε ότι δεν έχει καρκίνο. Όταν όμως δεν υπάρχουν καθόλου αποτιτανώσεις ή  είναι μικρές  (μικροαποτιτανώσεις) και δεν αναφέρεται τραυματισμός, τότε η χειρουργική βιοψία είναι συνήθως αναπόφευκτη.

Η λιπονέκρωση είναι 100% καλοήθης πάθηση και δεν αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για καρκίνο  του μαστού.

Εάν στη μαστογραφία σας αναφέρεται η λέξη λιπονέκρωση ή λιποκύστη και σας προταθεί χειρουργική επέμβαση λόγω υποψίας καρκίνου, τότε αναζητήστε και δεύτερη ιατρική γνώμη προτού χειρουργηθείτε.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Μέρος από το βιβλίο «Ο μαστός και οι παθήσεις του» , ένας οδηγός για κάθε γυναίκα με ερωτήσεις και απαντήσεις. Εκδόσεις Λιβάνη 2006.