Εισολκή της θηλής σημαίνει να μην εξέχει από το μαστό η θηλή, όπως είναι το πιο συνηθισμένο, αλλά να είναι τραβηγμένη προς τα μέσα. Είναι συχνά ένα φυσιολογικό φαινόμενο, που αρχίζει από την εφηβεία, αλλά μπορεί να εμφανισθεί και αργότερα. Αφορά τις περισσότερες φορές και τους δύο μαστούς, χωρίς να αποκλείεται η μονόπλευρη εισολκή. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει αυτού του τύπου η εισολκή είναιη δυσκολία ή η αδυναμία θηλασμού. Το άλλο είναι αισθητικό και μπορεί εύκολα να λυθεί με μια απλή επέμβαση.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις εισολκής της μιας μόνο θηλής, που δεν προϋπήρχε. Τότε μπορεί να κρύβεται ένας όγκος πίσω από τη θηλή που να την τραβάει προς τα μέσα, προκαλώντας εισολκή της θηλής, μια ακόμα ένδειξη κακοήθειας. Γι αυτό χρειάζεται σχολαστική λήψη του ιστορικού από το γιατρό, ώστε να ξεκαθαριστεί αν η εισολκή της θηλής προϋπήρχε από νεαρή ηλικία ή εμφανίστηκε πρόσφατα. Στις περισσότερες περιπτώσεις εισολκής της θηλής που υποκρύπτεται καρκίνος, αυτός είναι συνήθως ψηλαφητός με την απλή κλινική εξέταση, πρόκειται δηλαδή για αρκετά προχωρημένο σύμπτωμα. Ο έλεγχος με μαστογραφία, υπερηχογράφημα και διαδερμική βιοψία θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση.
Πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν και καλοήθεις παθήσεις, η χρονιότητα των οποίων μπορεί να οδηγήσει τελικά σε είσολκή της θηλής (περιπορική μαστίτιδα).
Η εισολκή του δέρματος (λακουβίτσα) χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια επέμβαση, πιθανόν να είναι σημάδι κακοήθειας και μπορεί να εμφανισθεί σε κάθε περιοχή του μαστού. Συμβαίνει καθώς μεγαλώνει ένας κακοήθης όγκος που βρίσκεται κοντά στο δέρμα. Προκαλείται τότε ρίκνωση των ινών του Cooper, έλξη του υπερκειμένου δέρματος και σχηματισμός μιας μικρής λακουβίτσας. Μπορεί να πρόκειται για ήδη προχωρημένο σύμπτωμα και ο καρκίνος αυτός είναι συνήθως ψηλαφητός. Επισκεφθείτε πάντα το γιατρό σας.
Σε κάθε περίπτωση εισολκής της θηλής ή του δέρματος που δεν προϋπήρχε από χρόνια, απαιτείται καλή απεικονιστική εξέταση για να μην μας ξεφύγει κάποιος κρυμμένος όγκος. Μην κάνετε μόνες σας το γιατρό και μην αδιαφορήσετε επειδή η εισολκή ΔΕΝ ΠΟΝΑΕΙ. Επισκεφθείτε πάντα το μαστολόγο σας.
