1 στις 8 γυναίκες θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού! Αυτό είναι το πρώτο fact που θα σου υπενθυμίσει ότι αυτή η νόσος αφορά κάθε γυναίκα. Γνωρίζοντας όμως καλύτερα αυτό που φοβάσαι μπορείς να αμυνθείς πιο αποτελεσματικά!
Γι’ αυτό μάθε, οργανώσου και διάδωσε τη σωστή πληροφόρηση σε κάθε γυναίκα που είναι σημαντική για σένα.
Συνεργάστηκε ο ΓΙΑΝΝΗΣ Π. ΦΥΣΣΑΣ, MD, PHD, ειδικός μαστολόγος – Xειρουργός μαστού, Διευθυντής κέντρου μαστού «Πρόληψις» και κλινικής Μαστού Metropolitan General
O κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται όσο μεγαλώνεις
Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία 3 στις 4 γυναίκες με καρκίνο του μαστού είναι ηλικίας 50 ετών και άνω. H διαδικασία της γήρανσης είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Όμως και ένα 5% των καρκίνων εμφανίζονται πριν την ηλικία των 35 ετών.
Ο καρκίνος του μαστού δεν πονάει
Αν περιμένεις να πας στο γιατρό μόνο αν πονέσει το στήθος σου, τότε δεν πρόκειται ποτέ να βρεις έναν καρκίνο του μαστού εγκαίρως, γιατί αυτός ΔΕΝ ΠΟΝΑΕΙ. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι γυναίκες. Δυστυχώς ο καρκίνος του μαστού στην αρχή του, δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα.
Το οικογενειακό ιστορικό παίζει ρόλο
Αν έχεις μια πρώτου βαθμού συγγενή που έχει διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού ο κίνδυνος διπλασιάζεται, ενώ αν έχεις παραπάνω από μία συγγενή πρώτου βαθμού που εκδήλωσε τη νόσο, ο κίνδυνος είναι 5 φορές υψηλότερος. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να σου συστήσουν προληπτικό έλεγχο σε νεότερη ηλικία, γονιδιακό έλεγχο και συγκεκριμένες κινήσεις πρόληψης.
Το πάχος συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού
Τα κύτταρα του λίπους περιέχουν ένα ένζυμο που αυξάνει την παραγωγή οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα, οι περίφημες θηλυκές μας ορμόνες, διεγείρουν τον καρκίνο του μαστού. Γι’ αυτό οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με γυναίκες που διατηρούν ένα υγιές βάρος, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση.
Η ηλικία έναρξης και τέλους της περιόδου πρέπει να λαμβάνεται υπόψη
Οι γυναίκες που είχαν την πρώτη του περίοδο πριν τα 12 και περνούν στην εμμηνόπαυση μετά την ηλικία των 55 ετών, έχουν υψηλότερο ρίσκο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού αργότερα στη ζωή τους. Γενικά όσο περισσότερους κύκλους περιόδου είχε μια γυναίκα στη ζωή της, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, ορμόνες που όπως είπαμε και πριν, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού. Το ίδιο ισχύει και για την κατάχρηση των ορμονών αυτών με τη μορφή θεραπείας υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση, πολλαπλών προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης και πολυετούς χρήσης αντισυλληπτικών.
Οι πυκνοί μαστοί κινδυνεύουν περισσότερο
Επειδή οι γυναίκες με «πυκνούς μαστούς» έχουν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν έναν καρκίνο αλλά και μεγάλη πιθανότητα αυτός να είναι αόρατος στις μαστογραφίες, δεν πρέπει να επαναπαύονται μόνο σε μια ψηφιακή μαστογραφία. Πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο, στο περιβάλλον ενός οργανωμένου κέντρου μαστού, όπου η μαστογραφία να «διαβάζεται» από τον ειδικό ακτινολόγο του μαστού, να συνδυάζεται με υπερηχογράφημα και να συμπληρώνεται με κλινική εξέταση από τον ειδικό μαστολόγο.
Η κατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνει
Σύμφωνα με τους ειδικούς η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ είναι μία από τις αιτίες που αυξάνουν την εμφάνιση του καρκίνου των μαστών σήμερα. Το οινόπνευμα βλάπτει το DNA των κυττάρων αλλά και αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων που επηρεάζουν θετικά την εμφάνιση καρκίνου. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι το αλκοόλ είτε να αποφεύγεται είτε να καταναλώνεται με μέτρο.
Η βιταμίνη D δρα προστατευτικά
H βιταμίνη D εκτός ότι βοηθάει στην καλή υγεία των οστών, βοηθά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με πιο αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού. Στην περίπτωση που δε σε βλέπει επαρκώς το φυσικό φως του ήλιου και η διατροφή σου δεν είναι ισορροπημένη, συζήτα με το γιατρό σου αν χρειάζεται να γίνει έλεγχος των επιπέδων της βιταμίνης D.
Η πιο σημαντική κίνηση πρόληψης είναι ο σωστός ετήσιος έλεγχος, ως συνήθεια ζωής
Μάθε από μικρή να κάνεις έναν προληπτικό έλεγχο στο στήθος σου, κάθε χρόνο, χωρίς να έχεις το παραμικρό ενόχλημα. Όπως έκανες την επίσκεψη στον παιδίατρο όταν ήσουνα μικρή ή όπως πας στο γυναικολόγο σου για τεστ-παπ κάθε χρόνο. Κάν`το όμως σωστά. Επισκέψου ένα οργανωμένο κέντρο μαστού και εμπιστέψου το στήθος σου στους ειδικούς. Κάνε στον εαυτό σου ένα δώρο γενεθλίων κάθε χρόνο. Από την ηλικία των 20 ετών για μια κλινική μαστολογική εξέταση με υπερηχογράφημα και προσθέτοντας μετά τα 40 μια ψηφιακή μαστογραφία ή 3D τομοσύνθεση.
Ο καρκίνος του μαστού γιατρεύεται σήμερα στο 90% των περιπτώσεων
Η μεγάλη πρόοδος της Ιατρικής μπορεί να γιατρέψει σήμερα αρκετές μορφές καρκίνου, μεταξύ αυτών και τον καρκίνο του μαστού. Αρκεί να βρεθεί νωρίς και να αντιμετωπιστεί σωστά. Για να γίνει αυτό δεν αρκούν μόνο οι καλοί γιατροί, τα εξελιγμένα μηχανήματα και τα φάρμακα. Πρέπει και συ να κάνεις την κίνηση κλειδί που λέγεται «ετήσιος προληπτικός έλεγχος». Καλή επιτυχία
Έρευνα
Νέο όπλο για τον καρκίνο του μαστού!
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν φορές που όταν μια σοβαρή ασθένεια σου χτυπά την πόρτα, το μόνο που θέλεις είναι ν’ αποτραβηχτείς από όλους και όλα και να μείνεις μόνη. Κι όμως, η νέα έρευνα που θα διαβάσεις αποκαλύπτει γιατί ίσως αυτό να μην είναι και τόσο καλή ιδέα!
Πιο συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε ότι οι σχέσεις τρυφερότητας με τα αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να μας δυναμώσουν στη μάχη με τον καρκίνο του μαστού. Αντίθετα η μοναχική ζωή ενοχοποιείται για την υποτροπή και τη θνησιμότητα από τη νόσο.
Στην έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer και συμμετείχαν πάνω από 9.000 γυναίκες, φάνηκε ότι οι μοναχικές γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν από υποτροπή της νόσου και ότι οι κοινωνικά απομονωμένες γυναίκες εμφάνιζαν 40% περισσότερες πιθανότητες υποτροπής της νόσου σε σχέση με τις κοινωνικά ενεργές.
Σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας η ύπαρξη συντρόφου, οι στενές συγγενικές σχέσεις και η επαρκής κοινωνική ζωή -το καθένα από αυτά ξεχωριστά ή και όλα αυτά μαζί- μπορεί να επιδράσουν θετικά διεκδικώντας πλέον ένα σημαντικό ρόλο στην πρόβλεψη της επιβίωσης της γυναίκας με τη νόσο. Σημαντικό ρόλο μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς φαίνεται ότι παίζουν επίσης ο αριθμός των φίλων, η θρησκευτική δραστηριότητα του ατόμου και η συμμετοχή του σε κοινωνικές δράσεις.
Τι άλλο έδειξε η έρευνα; Ότι στις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που ανήκαν στη λευκή φυλή πιο ευεργετικό ρόλο έπαιζε η ύπαρξη συντρόφου, ενώ στις κοινότητες άλλων φυλών οι στενές σχέσεις με άλλα συγγενικά πρόσωπα πέραν του συντρόφου ήταν αυτές που επιδρούσαν θετικά.
Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα της έρευνας έρχονται να επιβεβαιώσουν τη θετική επίδραση που έχουν οι κοινωνικές σχέσεις στην πρόγνωση του καρκίνου του μαστού υπενθυμίζοντας μας ότι, ναι, τελικά όταν έρχονται τα δύσκολα μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα όταν έχουμε (ή επιλέγουμε να έχουμε) κάποιον δίπλα μας!