Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός 15562, Metropolitan General, γραφείο 1.20

Διηθητικός καρκίνος, πορογενής και λοβιακός

Από τα αδενικά λόβια (1) που παράγουν το γάλα προέρχεται ο λοβιακός καρκίνος. Από τους πόρους που μεταφέρουν το γάλα προέρχεται ο πορογενής καρκίνος (2).

Τι είναι ο πορογενής διηθητικός καρκίνος του μαστού;

Είναι ο καρκίνος που αρχίζει από κύτταρα των γαλακτοφόρων πόρων, αυτών δηλαδή που μεταφέρουν το γάλα από τα λόβια προς τη θηλή. Αποτελεί το 80% του συνόλου των καρκινωμάτων μαστού, πρόκειται δηλαδή για τη συχνότερη μορφή και είναι συνήθως μονήρης. Είναι πιθανό να υπάρχει και δεύτερη εστία στον ίδιο ή και στον άλλο μαστό, γι αυτό και απαιτείται πάντοτε πολύ καλός έλεγχος πριν το χειρουργείο, εάν πρόκειται να γίνει ογκεκτομή και όχι μαστεκτομή. Μπορεί να εκδηλωθεί με όλα τα πιθανά συμπτώματα ανάλογα με την περίσταση: ψηλαφητό όγκο, έκκριση από τη θηλή, εισολκή του δέρματος, ψηλαφητούς λεμφαδένες μασχάλης, πόνο κλπ. Είναι συνήθως ορατός στη μαστογραφία, εκτός εάν πρόκειται για πολύ πυκνούς μαστούς, οπότε η πιθανότητα να χαθεί και να μείνει αδιάγνωστος είναι μεγάλη. Μπορεί να δώσει μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Η επιθετικότητα και ο βαθμός κακοήθειάς του εμφανίζουν πολύ μεγάλη ποικιλία ανάλογα με την περίπτωση.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ

Τι είναι ο λοβιακός διηθητικός καρκίνος του μαστού;

Είναι ο καρκίνος που αρχίζει από τους λοβιακούς αδένες που παράγουν το γάλα. Αποτελεί το 10% του συνόλου των καρκινωμάτων του μαστού. Στο 20% των περιπτώσεων, μπορεί να βρεθεί και στον άλλο μαστό (αμφοτερόπλευρος καρκίνος μαστού). Εκδηλώνεται συνήθως με ψηλαφητό όγκο στο μαστό. Συνήθως είναι ορατός στη μαστογραφία. Ενίοτε επιφυλάσσει εκπλήξεις και μπορεί να μεγαλώνει εντελώς αόρατος στη μαστογραφία, στους υπερήχους και στην ψηλάφηση και να φανεί όταν διηθήσει το δέρμα! Δεν προκαλεί έκκριση υγρού από τη θηλή.


Μέρος από το βιβλίο «Ο μαστός και οι παθήσεις του» , ένας οδηγός για κάθε γυναίκα με ερωτήσεις και απαντήσεις. Εκδόσεις Λιβάνη 2006.