Δυστυχώς δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη, από τη διαδεδομένη αντίληψη ότι ο καρκίνος του μαστού πονάει και άρα μόνο όταν υπάρχει πόνος στο μαστό πάμε στο γιατρό, γιατί μόνο τότε μπορεί να έχουμε κάτι. Η αλήθεια είναι ότι πόνος στο μαστό συνήθως δεν σημαίνει καρκίνο. Μόνο το 2% των γυναικών που πάνε στο γιατρό παραπονούμενες για πόνο στο μαστό θα έχουν τελικά καρκίνο και μόνο το 10% των γυναικών με διαγνωσμένο καρκίνο του μαστού, αναφέρουν εκ των υστέρων όμως, ότι ο όγκος τις πονούσε λίγο.
Ο πόνος αυτός, όταν υπάρχει, δεν είναι ισχυρός, δεν είναι κυκλικός, δηλαδή δεν σχετίζεται με την έμμηνο ρύση και εντοπίζεται στην περιοχή του όγκου. Είναι μάλλον ένα συνεχές ενόχλημα, ένα αίσθημα βάρους. Είναι όμως σωστό όλες οι γυναίκες που παραπονούνται για πόνο στο μαστό, να επισκέπτονται το μαστολόγο πριν καθησυχαστούν μόνες τους.
Άρα το 90% των καρκίνων του μαστού δεν προκαλούν το παραμικρό ενόχλημα και μεγαλώνουν ύπουλα χωρίς κανένα σημάδι. Γι αυτό και πρέπει να εξετάζεστε μια φορά το χρόνο από το μαστολόγο σας, όσο καλά κι αν νοιώθετε το στήθος σας.
Μπορεί να πονάει για άλλους λόγους ο μαστός;
Συχνά πηγαίνουν στο γιατρό γυναίκες παραπονούμενες για πόνο στο μαστό, χωρίς στην πραγματικότητα να πονάει ο ίδιος ο μαστός. Πρόκειται συνήθως για πόνο στις πλευρές ή στους θωρακικούς μύες, που βρίσκονται ακριβώς από κάτω από τους μαστούς. Μπορεί επίσης να υπάρχει αρθρίτιδα και πόνος, εκεί που αρθρώνονται οι πλευρές με το στέρνο. Αυτό λέγεται σύνδρομο Tietze και δε σχετίζεται με καρκίνο, δεν παύει όμως κάποιες φορές να πονάει έντονα, απαιτώντας αναλγητικά φάρμακα.
Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στους μαστούς. Συνήθως πρόκειται για αντιψυχωτικά (χλωροπρομαζίνη), καρδιολογικά (δακτυλίτιδα), διουρητικά (σπιρονολακτόνη), αναβολικά, κατάχρηση αλκοόλ με ηπατική βλάβη και άλλα.
Να μην ξεχνάμε επίσης και τον έρπητα ζωστήρα που καταλαμβάνει τον ένα μαστό και συνδυάζεται με εξάνθημα στο δέρμα.