Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός 15562, Metropolitan General, γραφείο 1.20

Το δικό σας στήθος (και το ελληνικό κομφούζιο της εξέτασης μαστού)

Αγαπητές μου κυρίες Τρομάξατε πολύ επειδή κάποια φίλη σας έπαθε καρκίνο στο στήθος. Και κάνατε μια μαστογραφία στο διαγνωστικό κέντρο Α. Σε δυό μέρες που πήρατε την απάντηση, έγραφε να κάνετε κι ένα υπερηχογράφημα μαστών κι έτσι πεταχτήκατε στο κέντρο Β που είναι κοντά στη δουλειά σας. Και σε δυό μέρες ακόμα παίρνετε και την άλλη απάντηση. Τώρα έχετε στα χέρια σας δυό εξετάσεις. Γράφουν κάποια δυσνόητα αποτελέσματα, που άλλα σάς φαίνονται καλά κι άλλα τρομακτικά.

Κοντεύει μια βδομάδα κι ακόμα δε σάς έχει εξετάσει κανένας γιατρός! Κανείς δεν ενημέρωσε το κέντρο Α για το δικό σας στήθος. Ούτε υπήρξε και καμμιά συνεννόηση μεταξύ των κέντρων Α και Β, ως προς το τι βρήκε το Α και τι να προσέξει το Β. Και τώρα ποιός γιατρός θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα, ποιός θα σας εξετάσει και ποιός θα σας πει υπεύθυνα τι πρέπει να κάνετε σήμερα και τι στο μέλλον;

Συνήθως καταφεύγετε στο γυναικολόγο σας, ο οποίος όμως αν δεν είναι εξειδεικευμένος στο μαστό, απλώς θα βασιστεί σε ότι γράφουν οι γνωματεύσεις σας. Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη οδός στο σημερινό ¨κομφούζιο¨ της εξέτασης μαστού στην Ελλάδα. Οι γυναίκες επιλέγουν μόνες τους τις εξετάσεις που επιθυμούν, βρίσκουν ένα γιατρό να τους τις «γράψει» και μετά ψάχνουν να βρούν γιατρό για το στήθος τους. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που η χώρα μας ανήκει στις 4 χώρες της Ευρώπης όπου ακόμη ΔΕΝ παρατηρείται μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού, παρά τις τεχνολογικές προόδους της Ιατρικής σήμερα, παρά τους ψηφιακούς μαστογράφους, τομογράφους, ελαστογράφους και μαγνητογράφους.

Αγαπητές μου Η σωστή εξέταση μαστού πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει με τον ειδικό μαστολόγο, μια φορά το χρόνο, χωρίς να έχετε το παραμικρό ενόχλημα. Αυτός θα πάρει το ιστορικό σας, θα σας εξετάσει, θα παραγγείλει τις δικές σας διαγνωστικές εξετάσεις, που ιδανικό είναι να τις κάνετε την ίδια στιγμή, στο ίδιο κέντρο μαστού. Ο μαστολόγος θα ξέρει ήδη τι ψάχνει στο δικό σας στήθος, θα σταθεί δίπλα σας και θα συνεννοηθεί με τους ακτινολόγους για το δικό σας θέμα.

Θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα και θα σας δώσει την τελική διάγνωση εκείνη τη στιγμή και όχι μια εβδομάδα μετά, γιατί ενδιάμεσα μπορεί να έχει εξετάσει άλλες εκατό γυναίκες, καθεμιά με το δικό της στήθος. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στο μαστολόγο και στον ειδικό ακτινολόγο που θα κάνει τη μαστογραφία ή το υπερηχογράφημα. Για κάθε κλινικό εύρημα πρέπει να ενημερώνεται ο ακτινολόγος ούτως ώστε να εστιάσει την προσοχή του στη συγκεκριμένη περιοχή του μαστού.

Αλλά και ο μαστολόγος πρέπει να παρακολουθεί από κοντά την ακτινολογική εικόνα του δικού σας στήθους που εξέτασε. Κάθε ύποπτο κλινικό ή μαστογραφικό εύρημα πρέπει να συζητείται από την ειδική ομάδα γιατρών, στο πλευρό σας, εκείνη την ώρα. Εάν υπάρχει υποψία κακοήθειας πρέπει να μπορεί να ληφθεί επί τόπου κατευθυνόμενη διαγνωστική βιοψία και να συνυπάρχει στο κέντρο ειδικός κυτταρολόγος που θα δώσει την απάντηση άμεσα.

Έτσι είναι ένα σωστά οργανωμένο κέντρο μαστού. Κάθε εξέταση μαστού πρέπει να είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα για το δικό σας στήθος.

Πηγή : BHMagazino