Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός 15562, Metropolitan General, γραφείο 1.20

Κάνω κάθε χρόνο μια μαστογραφία. Δεν είναι αρκετό;

Η μαστογραφία είναι μια σπουδαία εξέταση και καθημερινά τη χρησιμοποιούμε στη διαγνωστική του μαστού. Έχει όμως υπερεκτιμηθεί σε τέτοιο βαθμό που πολλές γυναίκες νομίζουν πως αν κάνουν απλά μια μαστογραφία και δεν δείξει τίποτα, μπορούν να είναι ήσυχες. Η αλήθεια είναι ότι η μαστογραφία αποτελεί μέρος της διάγνωσης αλλά δεν αρκεί από μόνη της να αποκλείσει την πιθανότητα κακοήθειας, ιδιαίτερα στο μισό γυναικείο πληθυσμό με τους λεγόμενους «πυκνούς μαστούς».

Οι πυκνοί μαστοί είναι αυτοί που στη μαστογραφία είναι από δύσκολο έως αδύνατο να διαγνωστούν σωστά και σ`αυτούς η μαστογραφία έχει πιθανότητα σφάλματος που φθάνει το 40%. Χρειάζεται απαραιτήτως να συμπληρωθεί με υπερηχογράφημα, κλινική εξέταση από μαστολόγο και ενίοτε μαγνητική μαστογραφία και βιοψία για να μπορέσουμε να βγάλουμε άκρη.

Απαιτείται λοιπόν συνεργασία δύο ή τριών γιατρών, στα πλαίσια ενός κέντρου μαστού, που να έχει τη δυνατότητα όλων των εξετάσεων για να τεθεί η σωστή διάγνωση.

Διάβασε το παρακάτω άρθρο που εξηγεί τι είναι οι πυκνοί και τι οι αραιοί μαστοί για να κατανοήσεις καλύτερα το θέμα και ψάξε να δεις τι τύπο μαστού έχεις. Είναι σημαντικό!

Εσύ που τώρα ξέρεις, ελέγξου σωστά! Προσπάθησε να αποφύγεις το πιο συχνό σφάλμα που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένες διαγνώσεις. Μην κάνεις μόνο μια σκέτη μαστογραφία, κάνε έναν πλήρη έλεγχο.

Your breast friend

Γιάννης Π. Φύσσας MD PhD

Ειδικός Μαστολόγος