Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός 15562, Metropolitan General, γραφείο 1.20

Τι είναι οι αποτιτανώσεις ή ασβεστώσεις στους μαστούς;

Τι είναι οι αποτιτανώσεις ή ασβεστώσεις στους μαστούς;

Ασβέστωση ή αποτιτάνωση είναι η εναπόθεση αλάτων ασβεστίου σε κάποια περιοχή του σώματος (νεφρούς, μαστούς, μύες, αγγεία κλπ). Είναι μια συνήθεια που την έχει το ανθρώπινο σώμα, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς γιατί. Η αποτιτάνωση δεν είναι διάγνωση, είναι σύμπτωμα διαφόρων παθήσεων.

Στις περισσότερες μαστογραφίες και στους υπερήχους των μαστών διαβάζουμε συνέχεια τους όρους αποτιτανώσεις και ασβεστώσεις, σε όλες τις εκφάνσεις τους και με διάφορα επίθετα: μικροασβεστώσεις, μικροαποτιτανώσεις, τιτανώσεις, αδρές, αδροκοκκώδεις, γραμμοειδείς, στρογγυλές, ομαλές, άτυπες, συρρέουσες, διάσπαρτες κλπ. Τι είναι όλα αυτά?

Στους μαστούς μάς ενδιαφέρουν πολύ, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να σχετίζονται με την εκδήλωση καρκίνου.

Από τη σκοπιά λοιπόν της πιθανότητας καρκίνου, οι αποτιτανώσεις χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στις καλοήθεις και στις ύποπτες για κακοήθεια. Οι καλοήθεις ξεχωρίζουν εύκολα με τη μαστογραφία και δεν χρειάζονται βιοψία. Οι ύποπτες όμως θα  χρειαστούν βιοψία και εξέταση στο μικροσκόπιο για να ξεκαθαριστεί αν υποκρύπτουν κακοήθεια.
Από άποψη μεγέθους χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στις αδρές (χοντρές, μεγάλες, ευμεγέθεις) που είναι πάντα καλοήθεις και στις μικροασβεστώσεις ή μικροαποτιτανώσεις που μπορεί να είναι ύποπτες για καρκίνο.
Από άποψη αριθμού χωρίζονται επίσης σε δυο κατηγορίες: στις μονήρεις (μονές) που είναι καλοήθεις και στις πολλαπλές, που μπορεί να είναι ύποπτες για καρκίνο.
Από άποψη περιοχής εντόπισης χωρίζονται στις διάσπαρτες (σκόρπιες) που είναι αθώες και στις συρρέουσες (δηλαδή συγκεντρωμένες σε μια περιοχή) που μπορεί να κρύβουν καρκίνο.

Άρα:

Οι αδρές, ευμεγέθεις, ομαλές ή μονήρεις αποτιτανώσεις είναι καλοήθεις και σ’αυτές δεν χρειάζεται να κάνουμε απολύτως τίποτα.

Καρκίνος μπορεί να κρύβεται στις ύποπτες, συρρέουσες, πολλαπλές μικροαποτιτανώσεις και σε αυτές θα χρειαστεί οπωσδήποτε λήψη ιστού για βιοψία. Ο ρόλος της μαστογραφίας τελειώνει εδώ. Η τελική διάγνωση θα μπει με βιοψία, δηλαδή λήψη ιστού και εξέταση του στο μικροσκόπιο. Μόνο έτσι θα αποδειχθεί αν τελικά οι αποτιτανώσεις έκρυβαν καλοήθεια ή καρκίνο.